Dulu Benci Shaklee, Tapi Tak Sangka Ibu Boleh Sembuh Selepas Menggunakan Suplemen Shaklee

0
Print Friendly, PDF & Email
Kisah leader saya seorang ini unik sedikit. Dahulu dia tak kisah dan benci dengan Shaklee. Iya, memang ramai yang mempunyai perasaan yang sama sehinggakan terdengar atau terbaca perkataan Shaklee terus say no!. Tapi, adik manis ni tak sangka sangat, Allah boleh twist hati dia dengan beberapa perkara. 
Nak tahu lebih lanjut? Jom baca ni..
Salam perkenalan, saya ibu yang selalu perasan diri muda, Zulaikha Ali berasal dari Selangor tapi sekarang dah jadi orang Muar. Hehe.
 

Mempunyai 2 orang hero comel yang sangat aktif. Alhamdulillah rezeki. Dan baru je genap usia 29 tahun 30 Oktober yang lepas.

pengedar-shaklee-muar-1

 
Sebelum ni kerja sebagai seorang pendidik namun ambil keputusan untuk resign dan fokus pada rumahtangga, anak-anak dan bisnes dari rumah. Alhamdulillah dah 2 tahun jadi work-at-home-mum ni.
 
Sebenarnya saya seorang yang sangat anti dengan Shaklee sejak dulu.
 
Anti sangat sampai sebut nama dia pun tak mau. Allah tu Maha Kaya, satu hari mak saya sakit sangat sendi-sendi. Tangan sampai tak boleh nak angkat. Urut, segala jenis ubat semua dah makan tapi tak jalan.
 
Kebetulan adik ipar masa tu tolong kakak dia jual Shaklee, so mak decide nak cuba suplemen la. Saya pun dengan kelat hati, setuju jelah. Yelah, hati tak berkenan pun. Tapi demi nak mak sihat, paksakan juga cuba.
 

Amazingly seminggu mak ambik suplemen set sendi tangan mak dah boleh gerak dengan selesa, dah boleh angkat benda berat. Kalau tak sebelum tu nak basuh pinggan pun tak daya.

pengedar-shaklee-muar-1

 
Mak cuba pulak ambik set resdung.
 
Sebab mak ni jenis resdung sangat teruk. Dulu-dulu masa kecik rajin teman mak gi klinik cek resdung. Hampir setiap minggu teman mak gi berasap hidung untuk resdung tu. Teruk sangat resdung mak.
 
Ajaib lagi sekali.
 
Lepas mak konsisten set resdung tu, hilang segala masalah bersin, sakit kepala, dan segala bagai yang mengganggu akibat resdung tu. MashaAllah saya terkedu.
 
Slow-slow Allah bukak hati saya untuk terima Shaklee dalam hidup saya. Cewah. Dan start dari situ saya terus register ahli dengan niat masa tu nak mudahkan mak dapat Shaklee.
 
Tak sangka pulak lain yang jadi….
 
Actually saya sendiri tak sangka Shaklee bawa saya sejauh ni thousand mildstone to go…
 
Saya ada history saya sendiri. Masa study oversea dulu, final year saya kerap sangat diserang ulser. Sekali kena bukan 1. Tapi 3 sampai 4. Bayangkan azab nak makan minum masa tu. Nikmat bercakap hilang, senyum je jumpa orang.
 
Cek dengan doktor, doktor suspek saya ada SLE. Gelap kejap dunia. Terus ingat mati tau. Masa ni belum kenal Shaklee lagi.
 
Alhamdulillah lepas tu doktor kata bukan SLE. Sujud syukur lega sangat masa tu. Balik Malaysia pun masih sakit lagi. Nak mengajar tak boleh. 2 minggu MC sebab ulser penuh dalam mulut.
 
Mak ayah bawak jumpa pakar, pakar kata ni kes 1 dalam 10 ribu. Huhu. Saya didiagnos sebagai Behchet disease. Boleh cuba gugel la, nak explain panjang sangat. Satu penyakit auto imun jugak.
 
Start situ hari-hari saya telan steroid, colchicine dan berapa lagi nama ubat. Saya dah lupa. Doktor kata, saya kena bergantung dengan ubat seumur hidup *What the gorilla!*
 
Hati saya tak nak. Sebulan lebih makan ubat, badan saya dah rasa lain macam. Mana taknya. Hari-hari telan dadah. Dah recover, saya decide sendiri berhenti ambik ubat. Tak habiskan pun ubat tu.
 
Lepas tu tak lama saya kahwin dan kenal shaklee masa anak 5 bulan. Start situ saya amalkan Shaklee dan alhamdulillah no more ulser dalam hidup saya. Nikmatnya subhanallah!
 
Bukan je kesihatan saya berubah semakin baik, lifestyle saya pun ikut sama perubahan. Kenal orang-orang yang makan suplemen, dan the most important thing diorang pun jaga pemakanan jugak.
 
Time ni baru saya faham apa tu detoks, apa tu eat clean, apa tu eat healthy and so on. Mulalah ubah slow-slow, seriously makanan la yang jadi punca utama macam-macam penyakit harini. Dan saya cuba nak cegah benda tu.
 
Alhamdulillah rezeki berShaklee, saya belajar urus wang dengan baik. It is not about u banyak duit so u akan simpan banyak duit.
 
Kalau duit yang sikit pun tak boleh manage dan menyimpan, sama jugak benda akan jadi bila duit u banyak. Semuanya tentang management.
 
Dan itulah yang saya sedang belajar sekarang.. belajar urus yang sedikit sebelum terima yang lebih banyak.
 
Dalam bisnes Shaklee, saya rasa baru saya belajar untuk berimpian. Sebelum ni saya rasa impian tu hanya layak dimiliki oleh orang-orang tertentu je.
 
Rupanya saya silap.
 
Semua orang boleh berimpian dan semua orang layak berimpian dan capai impian masing-masing. Hanya yang membezakan, action yang kita buat tu betul-betul ke untuk capai impian kita atau sekadar bermimpi je.
 

Untuk capai impian, kita kena bantu orang lain capai impian mereka. So wonderful kan? Networking yang ada dalam Shaklee sentiasa buat saya jatuh hati berkali-kali.

 
They always help u to climb up together, with their pure heart.
 
Saya sayang mereka. Banyak inspirasi kehidupan mereka buat saya malu untuk berikan alasan. Kalau tak nak buat, just admit it. Tak perlu beri alasan menggunung.
 
Yet i know my passion.
My happiness.
 
Jatuh bangun up and down hidup saya, tetap saya nak bangkit dan teruskan sharing kebaikan Shaklee.
 
Kepuasan saya bersama Shaklee.
 
Eh banyak lagi sebenarnya tak story. Ini hanya picisan saja tapi tak cukup ruang dah. Hopefully uols pun jumpa apa yang uols idamkan.
 
Hidup ni sekejap je, semoga Shaklee dapat jadi asbab saya makin dekat dengan Allah, makin dapat banyak memberi ilmu, inspirasi, harta dan makin buat saya kuat bantu orang lain.

Hubungi Zulaikha Ali sekiranya anda mahu mendapatkan info lebih mengenai Shaklee.

Pengedar Shaklee Kawasan Muar

Facebook: Zulaikha Ali
Ho No: 018.316.4133
share

A Momster. MomBlogRapher. Simple & Minimalist. ShakleeLover. Writer. Loves TravelFood.

Leave A Reply

CommentLuv badge