7 Cara Mengesan Jantina Bayi Dalam Kandungan

8
Print Friendly

7 Cara Mengesan Jantina Bayi Dalam Kandungan

Semasa kita hamil, antara perkara yang paling kita excited nak tahu adalah jantina bayi kan? KakLin nak share beberapa cara yang boleh kita gunakan untuk mengesan jantina bayi ni. Tapi untuk suka-suka je tau. Sebab di akhir nanti semuanya kita serahkan kepada Yang Maha Kuasa untuk menentukannya. Tak kisah la jantina apa pun yang penting sihat walafiat kan? 🙂

Jom kita lihat:

1- Uji Urin Menggunakan Baking Soda

Ujian Kehamilan Baking Soda

– Dalam ujian ini, kita cuma perlukan urin ibu dan juga sesudu baking soda. Kita nak uji tahap keasidan pH kencing si ibu. Campurkan sesudu baking soda ke dalam urin. Sekiranya ia menghasilkan buih yang banyak, insyaAllah jantina bayi anda ialah lelaki. Tetapi sekiranya tidak ada apa-apa tindakbalas, dikatakan bayi tersebut adalah perempuan.

2- Benang dan Cincin

mengesan jantina anak dalam kandungan

– Yang ini memang macam tak masuk akal. Tapi KakLin percaya ramai juga yang buat kan? LOL. Ok, caranya simple je. Ambik benang dan ikat cincin mommies. Lepas tu pegang di atas perut mama mengandung. Kalau cincin tu muka bergerak membentuk bulatan maka jantina bayi tu adalah perempuan. Tapi kalau cincin tu bergerak ke depan dan belakang, maka kemungkinan besar si manja adalah bayi lelaki! Eh, ingat.. ini untuk suka-suka je tau. 😀

3- Degupan Jantung Bayi

– Kalau mommies pergi buat check-up kat klinik, cuba tanya nurse berapa bacaan degupan bayi. Kalau di bawah 140, katanya adalah baby boy, tapi kalau di atas 140? Haa.. dah tau kan jawapannya.. Mommies bakal mendapat baby gegirl 😀

4- Bentuk Perut Mama

– Biasanya orang tua-tua terror bab ni. Sekali dorang tengok perut mak buyung dorang dah tau anak lelaki atau perempuan berdasarkan bentuk perut je.

– Kesimpulannya, kalau bulat – anak perempuan, kalau sedikit lonjong ke depan – anak lelaki 😀

5- Cravings Ataupun Mengidam

mengidam makanan manis

– Yang ini sangat tepat untuk diri KakLin. Dalam kesemua pregnancies sebelum ni semuanya tepat.

– Cuba mommies tanya diri sendiri. Suka mengindam yang manis-manis ke? Atau suka yang masin-masin ke? Haa.. kalau mommies suka sangat yang manis-manis.. insyaAllah yang keluar nanti pasti si gadis cilik yang manis.. Dan kalau suka yang masin.. kemungkinan besar yang keluar nanti adalah si hero yang hensem! 😀

6- Morning Sickness

Bagi mommies yang mengalami morning sickness di awal kehamilan, besar kemungkinan akan melahirkan baby girl. Kalau baby boy pula, sebaliknya. Tapi rasanya lain orang, lain alahannya. Macam KakLin alhamdulillah kesemua kehamilan KakLin tak mengalami morning sickness.

<< Khas Untuk Ibu Hamil >>

7- Meneka Jantita Bayi Menggunakan ‘Kalender Cina’

Yang ini macam 99% tepat. Dikatakan kalender ni ditemui di dalam kuburan salah seorang kerabat diraja Cina zaman dahulu kala. KakLin dah test guna kiraan ni. Suprisingly, kesemua jantina anak-anak KakLin yang DAH lahir semuanya tepat. Wallahu A’lam.

Ok, di bawah ni jadualnya.

kalender jantina cina

Eh? Macam confuse je, macam tak betul je, macam geram je. LOL. Ok, mehlah KakLin tolong. Kesian pula terkial-kial nak kira kan. Tak payah susah-susah fikir cuma masukkan je details yang diperlukan kat Ramalan Jantina Anak Mengikut Kalender Cina Kuno ni.

Ehh! Sebelum excited nak klik tu, KakLin nak pesan sekali lagi. Semua ni hanyalah tekaan sahaja ya. Macam KakLin tulis kat atas, 2 kali KakLin ulang, benda ni cuma untuk suka-suka je. Apa-apapun, kita kena letakkan sepenuh kepercayaan kepada Allah.

Ok, tu je perkongsian kali ni. Semoga bermanfaat untuk semua bakal-bakal mama dan papa. 🙂


{ Set Mama Hamil & Berpantang }
KLIK untuk info lanjut

set berpantang

 

share

A Momster. MomBlogRapher. Simple & Minimalist. ShakleeLover. Writer. Loves TravelFood.

Discussion8 Comments

  1. As salam sis..nak tanye pasal calendar cina tu hihi..time zone tu mcm mane ye sis?klu mcm kita malaysia gmt tapi xde pulak dlm list.. 😅

  2. Assalamualaikum nak tumpang tanya..
    Baking soda tu mcm mna ya..

    Nak cmpur kan soda dan baking powder ka?

    Soda bikarbonat boleh guna ka?

  3. Salam…
    Sis,sy konfius skit ngn maksud bulan trkonsepsi brhubung cara nk tau gender baby kt kalendar cina tu..tunjuk ajar bleh

  4. Sharifah Fadzilah

    Bulan terkonsepsi maksudnya : awak punya last period bulan berapa dan tarikh terkonsepsi tu hari pertama period pd bulan yg last awak dpt period tu.

    Contoh saya last dtg 5/11/2017

Leave A Reply

CommentLuv badge